De duurzaamheidsexperts van Green Events hebben tijdens de Duurzame Deal vanuit hun landelijke ervaring de Rotterdamse festivalorganisatoren geadviseerd en begeleid bij het halen van de doelstellingen. Ook brachten ze een netwerk van duurzame ondernemers samen tijdens kennissessies. Met Claudia Walraven van Green Events blikken we terug op wat er is bereikt in Rotterdam de afgelopen jaren. Wat is goed gelukt en wat kan nog beter? En liggen er nog kansen voor de toekomst?
Door alle coronamaatregelen startte de uitvoering van de Duurzame Deal in Rotterdam twee jaar later dan gepland (in 2022 in plaats van 2020). Op sommige vlakken zijn de doelstellingen van de deal in die tijd ingehaald door wet- en regelgeving. Was dat een voor- of nadeel?
Het is niet zo dat festivals pas in 2022 voor het eerst dingen gingen uittesten. Doordat sommige organisatoren in 2019 en 2020 toch alvast aan de slag gingen met de doelstellingen van de Duurzame Deal, kwamen in die tijd al meerdere duurzame initiatieven van de grond. Bijvoorbeeld met hardcups en retoursystemen voor bekers. De wetgeving voor het verplicht reduceren van Single Use Plastics kwam inderdaad pas later, maar toen waren veel festivals hier al mee gestart en dus goed voorbereid. Dit is al een mooi resultaat van het eerste thema uit de deal; communicatie en bewustwording. Ook zonder regelgeving waren Rotterdamse organisatoren zich al bewust van de noodzaak om gebruik van plastic te verminderen en het publiek hierin mee te nemen. En soms liep het publiek al voorop en probeerden bezoekers bekers in te leveren bij de bar, terwijl organisatoren hier nog niet op waren voorbereid. Met die bewustwording zat het dus meteen goed.
Is dat vooruit lopen ook typisch iets voor Rotterdam?
Het past wel een beetje bij de mentaliteit van de mouwen opstropen en niet lullen, maar poetsen. Rotterdammers praten er niet te lang over, maar doen het gewoon. We zagen landelijk ook dat Rotterdam wel een van de koplopers was met bekers retour brengen naar de bar. In de grote steden zag je hierin sowieso al meer betrokkenheid.
In Rotterdam vind je veel verschillende festivals met een eigen DNA. MOMO Festival is een echte voortrekker met een openminded publiek en crew voor het doorvoeren van duurzame maatregelen. Een groot stadsbreed evenement als de Wereldhavendagen heeft op dat gebied meer uitdagingen. Maar toch zijn ze heel strijdvaardig en experimenteerden wel met de inzet van accu’s, vegetarische crewcatering en het inleveren van crewshirts voor hergebruik. Niet alles lukte, maar ze durfden het wel. Dat is wel een stukje Rotterdamse lef!
Wat is er tijdens de deal allemaal gebeurd en verbeterd in Rotterdam? En wat kon er beter?
Er zijn de afgelopen jaren een aantal evenementenlocaties voorzien van stroompunten. Op deze locaties zijn dus duurzame stroomvoorzieningen beschikbaar. Daarnaast zijn veel partijen binnen de Duurzame Deal aan de slag gegaan met een Slim Stroomplan, waarbij ze energie besparen en kijken naar de inzet van de meest duurzame energiebronnen. De energietransitie staat inmiddels echt op de kaart. Het aantal toeleveranciers op gebied van bijvoorbeeld accu’s en batterijen is ook snel gegroeid. Partijen zijn ingesprongen op de behoefte. Ook als gevolg van de wet- en regelgeving: je ontkomt er eigenlijk niet aan.
Verder zijn veel organisatoren aangehaakt bij het introduceren van circulaire bekersystemen waaronder het gebruik van herbruikbare bekers.