;

Regelgeving Duurzaamheid

Komend jaar gaan er een aantal veranderingen plaatsvinden op het gebied van verpakkingen. Deze gaan deels ook (grote) impact hebben op de evenementen. Op deze pagina vind je een overzicht van de maatregelen.
HR Weelde Festival 2022 © Fleur Beerthuis (22)
Maatregelen wegwerpplastic

Per 1 juli 2023 gaat de maatregel in ter vermindering van wegwerpplastics. Hierbij gaat het als eerste om de verpakkingen voor drank en voedsel bij afhaallocaties. Per 1 juli mogen deze plastic verpakkingen niet meer gratis verstrekt worden. Dit betekent dat hiervoor een toeslag betaald zal moeten worden of dat je als gebruiker een eigen verpakking meeneemt (Bring your own). 

 

Per 1 januari 2024 volgt er ook een verbod op het verstrekken van plastic wegwerpverpakkingen. Er mogen dan alleen nog maar hoogwaardig herbruikbare materialen worden ingezet. In de praktijk betekent dit dat er gebruik moet worden gemaakt van bijvoorbeeld herbruikbare bekers zoals een hardcup of een beker die op een andere manier hoogwaardig kan worden hergebruikt, van bijvoorbeeld recyclebaar PET. 

 

In 2024 moeten organisatoren aantonen dat ze tenminste 75% van alle drankverpakkingen hoogwaardig hebben laten verwerken. Dit percentage zal oplopen tot 90% in 2027. 

Wil je meer informatie over deze nieuwe regelgeving of ben je op zoek naar hulpmiddelen? Kijk dan bij Plastic Promise voor meer toelichting en een toolkit. 

 

Recent is er vanuit het ministerie nieuwe informatie bijgekomen over de SUP-regeling van wegwerpplastic. Over deze vernieuwde SUP-regeling is hier een tool-kit gepubliceerd die organisatoren op weg kan helpen.

Maatregelen blik  

In 2021 is het statiegeldsysteem voor plastic frisdrank en waterflessen aangepast. Per 1 april 2023 komt er ook regelgeving voor statiegeld op blik. Dit betekent dat er voor metalen drankverpakking met een inhoud kleiner dan 3 liter een statiegeldbedrag van minimaal €0,15 betaald moet worden boven op de aanschafprijs. Wil je meer weten over deze regelgeving, raadpleeg dan Statiegeld Nederland.

 

Deze aanpassingen zijn onderdeel van landelijke regelgeving. Controle en handhaving hierop zal worden uitgevoerd door Instituut Leefomgeving en Transport (ILenT). 

Afgelopen periode hebben we al verschillende berichten over dit onderwerp met je gedeeld, zoals ook tijdens de online sessie van Greenevents. Wil je hierover persoonlijk met ons in gesprek? Neem dan contact met Joost Trines op. Gedurende het jaar organiseren we meerdere sessies over duurzaamheid, leuk als je aansluit!  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle kennissessies.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Joost Trines
Joost Trines Coördinator Stedelijke Evenementen 06 28 81 18 21