Zomer op Zuid 2023

In de zomer van 2023 zet Rotterdam alle schijnwerpers op Zuid. Een groot evenement, dat een hele zomer lang duurt, zet Zuid op de kaart en laat zien wat Zuid te bieden heeft. In de vorm van culturele rijkdom, maar ook in onontdekte plekken.
Get Loose 2018 © Bas Czerwinski (1) (1)

In verbinding met en op Zuid

Rotterdam is altijd in beweging, en nergens beweegt de stad zo snel als op Zuid. De ontwikkelingen zijn in volle gang, de eerste blijvende veranderingen inmiddels tastbaar. Dit is hét moment om de schijnwerpers op Zuid te zetten en iedereen kennis te laten maken met de enorme kracht van dit gebied. Want met zijn jonge inwoners, levendige straatcultuur en veelheid aan oefen- en atelierruimtes, herbergt Zuid een schat aan kunst en cultuur. Er is een rijke humuslaag, waarin van alles ontkiemt. Jong talent dat staat te trappelen. Nieuwe, experimentele ideeën en initiatieven. Energie, die een weg naar buiten zoekt.

 

Die energie en dat talent verdient een podium, óp Zuid. Met de Zomer op Zuid willen we laten zien dat het in Rotterdam om de mensen gaat, niet alleen om de stenen. Als Rotterdammers delen we onze trots op een stuk stad dat spannend, rauw, experimenteel en innovatief is. En dat dragen we uit tot ver buiten de stadsgrenzen. Zo zetten we Zuid, als hot spot voor kunst en cultuur op de kaart.

Rotterdam Street Culture Week 2020 © Fleur Beerthuis (174)

Zomerperiode 2023

Zuid wordt vanaf de start van de Rotterdam Architectuur Maand (juni 2023) tot en met de Rotterdam Street Culture Week (september 2023) in de picture gezet, door het organiseren van (delen van) bestaande iconische festivals op Zuid. In de vakantieperiode (juli & augustus 2023) vieren we de Zomer op Zuid met een doorlopend programma. Om dit programma vorm te geven is een oproep gedaan aan cultuurmakers, artiesten, instellingen, bewoners en verbinders die gezamenlijk laten zien wat Zuid te bieden heeft. 

Programma

Zuid staat voor een identiteit die we via een mooi cultureel programma zichtbaar willen maken voor een groot publiek. Middels een oproep zijn ruim 80 plannen ingediend die hieraan willen bijdragen. Een externe beoordelingscommissie bestaande uit personen met ervaring in en kennis van de culturele sector op Zuid, heeft zich over de plannen gebogen en een advies uitgebracht aan Rotterdam Festivals. Op 24 november hebben de plannenmakers bericht gekregen over hun aanvraag, tegelijk met de bekendmaking van de evenementenkalender 2023.

Maak kennis met Aysel Kaya – projectleider Zomer op Zuid

Aysel Vierkant

Op 1 september is Aysel Kaya gestart als Projectleider van Zomer op Zuid.

Maak kennis met Aysel Kaya
Aysel Vierkant

Vragen

Heb je vragen? Laat het ons vooral weten via zomeropzuid@rotterdamfestivals.nl.

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen? Meld je via de knop hieronder aan voor de mailinglijst.