;

Culturele Doelgroepenmodel

Het segmentatiemodel voor de culturele sector
Groep 1

Meer en nieuw cultuurpubliek 

Wie bezoekt er allemaal cultuur? Wie nog niet, of weinig? Om hier meer inzicht in te krijgen, ontwikkelde Rotterdam Festivals het Culturele Doelgroepenmodel. Dit model deelt het cultuurpubliek op in groepen, op basis van culturele voorkeuren en gedrag. Het onderscheidt drie hoofdgroepen: Intensief, Medium en Licht. Daarbinnen vallen 11 specifiekere culturele doelgroepen, die zich onderscheiden op basis van factoren als leeftijd en levensfase, opleiding, inkomen, mediagebruik, culturele interesses en gedrag. Deze 11 groepen zijn gekoppeld aan postcodes en huisnummers en hebben namen als Culturele Alleseters, Proevende Buitenwijkers en Lokale Vrijetijdsgenieters. De beschrijvingen van de 11 culturele doelgroepen vind je hier

 

Het Culturele Doelgroepenmodel biedt culturele instellingen, festivalorganisatoren, gemeentes en overheid houvast. Het geeft inzicht in huidige en potentiële doelgroepen, hun gedrag, wensen en behoeften. Deze inzichten helpen bij het maken van keuzes op het gebied van programmering of marketing en communicatie. Heeft jouw doelgroep weinig geld over voor cultuur? Dan betekent dat iets voor de toegangsprijs die je kunt vragen. Reist jouw doelgroep voornamelijk met het ov? Dan is dat belangrijk voor je locatiekeuze. Hoe beter je je doelgroepen kent, hoe beter je ze weet te vinden, verleiden en vasthouden. Zo kan het Culturele Doelgroepenmodel, eventueel aangevuld met info uit je eigen database, leiden tot een gerichtere aanpak. De kunst is de juiste vertaalslag te maken.

 

Het Culturele Doelgroepenmodel is voor Rotterdam Festivals een belangrijke tool om het collectieve bereik van cultuur in onze stad in kaart te brengen. Wie bereiken we gezamenlijk en wie niet? Zijn er onbenutte mogelijkheden? Zijn er verschillen tussen nieuwe en gevestigde instellingen? Dit soort informatie biedt inzicht en handvatten voor subsidieverstrekkers, fondsen en overheid om cultureel beleid te maken, te monitoren, bij te sturen en te evalueren.


In deze video leggen we uit hoe je het Culturele Doelgroepenmodel gebruikt:

Headerfoto Doelgroepenmodel Nieuwe Stijl
Culturele Doelgroepenmodel – een korte uitleg
De Doelen maakt graag gebruik van het Culturele Doelgroepenmodel van Rotterdam Festivals voor een beter inzicht in de doelgroepen die we nog niet bereiken

De maatschappij verandert voortdurend en daar passen we het Culturele Doelgroepenmodel op aan. Om actueel te blijven krijgt het regelmatig een update. Heb je vragen? Maandelijks hebben we een (digitaal) inloopspreekuur voor vragen over het Culturele Doelgroepen Model. Elke maand wordt ook kort 1 Culturele Doelgroep uit het model toegelicht. Twee keer per jaar is er een webinar ‘kennismaking met het model’. Kijk voor een overzicht van alle kennissessies in de Agenda.


Het model landelijk en naar andere steden

Het Culturele Doelgroepenmodel helpt om strategische programma- en marketingkeuzes te maken. En dat wordt opgemerkt. Het model wordt inmiddels landelijk gebruikt.

 

De 11 doelgroepen uit het Culturele Doelgroepenmodel worden in een interactieve pdf toegelicht. Dit doen we aan de hand van beschrijvingen die de doelgroepen levendig maken en de informatie tastbaar. Download hieronder de verschillende brochures:

Brochure Culturele Doelgroepenmodel Nederland
Brochure Culturele Doelgroepenmodel Rotterdam

Brochure Culturele Doelgroepenmodel Amsterdam
Brochure Culturele Doelgroepenmodel Den Haag
Brochure Culturele Doelgroepenmodel Utrecht

Dashboards

Voor specifieke bereikcijfers per culturele doelgroep kun je de dashboards checken. In enkele muiskliks haal je informatie op, waar je veel aan kunt hebben. Over de mate waarin een doelgroep gebruik maakt van het aanbod in een bepaald genre, bijvoorbeeld. Of uit welke wijken de meeste theaterliefhebbers komen. Goed om te weten!


Welke culturele doelgroepen onderscheiden we? Wat voor kunst en cultuur bezoeken zij en wat doen zij in het dagelijkse leven? Dit kun je vinden in het dashboard culturele doelgroepen.


Dashboards Rotterdam

In het dashboard samenstelling cultuurpubliek lees je meer over het publiek dat bereikt wordt door de Rotterdamse cultuurplaninstellingen. Wil je weten hoe de doelgroepen van de Rotterdamse cultuurplaninstellingen geografisch verspreid zijn? Welk genre populair is in welke wijk of hoe de buurten zich tot elkaar verhouden? Bekijk de dashboards herkomst per wijk en herkomst per buurt.

 

Publieksanalyse

Verzamel en deel je al bezoekersdata in het kader van een publieksanalyse m.b.v. het Culturele Doelgroepenmodel? Check dan of je privacyverklaring nog actueel is volgens de AVG. Lees hier meer over de AVG. Rotterdam Festivals maakt voor elke Cultuurplaninstelling jaarlijks een publieksanalyse. Klik hier voor een voorbeeldanalyse met rapport.

GMDH Gijsmeijer 2 RGB
Achtergrondverhaal

Culturele Doelgroepenmodel met enthousiasme ontvangen in andere steden

GMDH Gijsmeijer 2 RGB
Gijs Meijer is projectleider bij de Taskforce Publieksdata. Een belangrijk project voor 2021 was: het opschalen van het Culturele Doelgroepenmodel van Rotterdam Festivals naar andere gebieden in Nederland. “Het model is met veel enthousiasme ontvangen.”
Achtergrondverhaal Gijs Meijer

Meer weten? Neem contact met ons op!

Mariska Van Elsen
Mariska van Elsen Manager Cultuurparticipatie / Onderzoek & Expertise 06 18 66 59 64