;

Duurzaamheid

Alle sectoren in Rotterdam moeten bijdragen aan een groenere toekomst. Festivals en evenementen in onze stad zijn ontzettend zichtbaar. Ze trekken jaarlijks bijna 5 miljoen bezoekers! Je kunt dus tijdens je evenement veel mensen enthousiast maken voor duurzame keuzes. Ook is het belangrijk dat festivals en evenementen steeds bewuster worden georganiseerd. Daar willen wij graag een rol in spelen.
Dakendagen 2017 (C) Fred Ernst (21) (1)
Spring naar hoofdinhoud

Samen met jou als organisator wil Rotterdam Festivals de duurzaamheid van festivals vergroten. Daar werken we hard aan. In 2020 sloten we de Duurzame Deal met gemeente Rotterdam en elf festivalorganisatoren in de stad om samen aan die ambitie te werken. Van 2022 tot 2024 werkten we onder meer aan het verkleinen van de gezamenlijke CO2-footprint. We willen graag dat ook de andere evenementen en festivals in de stad deze kennis kunnen gebruiken.  

 

Als festivalorganisator moet je rekening houden met zaken als energietransitie, regelgeving (bijvoorbeeld rondom wergwerpplastic), omgaan met festivalafval en slimme voedselkeuzes.

 

Energietransitie

Festivals en evenementen verbruiken vaak in een korte periode veel energie. Hoe kun je de schadelijke gevolgen zoveel mogelijk beperken? We helpen je graag op weg met tips voor een slim stroomplan en het inzetten van duurzame brandstof en energiebronnen.

Regels rondom duurzaamheid

Als organisator wil je bezoekers een onvergetelijke ervaring geven. Tegelijkertijd wil je goede keuzes maken voor een toekomstbestendig evenement. Als het gaat om duurzaamheid moet je ook steeds vaker voldoen aan bepaalde regels.

Omgaan met festivalafval

Tijdens evenementen en festivals ontkom je er niet aan: je laat altijd iets achter. Bezoekers eten en drinken met bekers en bordjes. Als organisator gebruik je misschien materialen voor vervoer en verpakking. Je hebt zo op je festival verschillende soorten afvalstromen. Maar… ‘afval bestaat niet’. Hoe zorg je ervoor dat deze afvalstromen waarde behouden? Werk goed samen met de gemeente bij het voorkomen van zwerfafval. Recyclebare materialen kun je bijvoorbeeld eenvoudig opnieuw inzetten als grondstof voor nieuwe producten. Dus afval = grondstof!

Toekomstbestendig menu

Op evenementen is eten steeds meer een onderdeel van de beleving. Op dit vlak kun je ook zeker aan de slag met duurzame alternatieven. Je kunt op veel manieren zo min mogelijk voedsel verspillen op jouw evenement. Maak ook het menu toekomstbestendig! Koop alleen in wat je nodig hebt, maak behapbare porties en werk zoveel mogelijk met lokale producten.

Duurzaamheid in sport- en cultuursector

Achtergrondartikel

Zowel vanuit de sport- als de cultuursector wordt een zo duurzaam mogelijk evenementenbeleid nagestreefd.  Gerda Ijff en Joost Trines vertellen in een interview aan Rotterdam Make It Happen over hoe Rotterdam Festivals en Rotterdam Topsport omgaan met het verduurzamen van evenementen.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Joost Trines
Coördinator Stedelijke Evenementen 06 28 81 18 21