;

Kennissessie Kennismaken met het Culturele Doelgroepenmodel

21 september 2023

10.00-11.00 (online).

Tijdens deze terugkerende sessie lichten we in ongeveer 45 minuten het Culturele Doelgroepenmodel toe.

We vertellen wat het Culturele Doelgroepenmodel is, hoe het in elkaar steekt en laten zien wat je er zoal mee kan. Rotterdam Festivals gebruikt dit zelfontwikkelde segmentatiemodel voor de culturele sector onder meer om cultuurparticipatie in de stad in kaart te brengen en te verhogen.

Met behulp van het model kunnen organisaties hun publieksbereik in kaart brengen. Het geeft inzicht en handvatten waarmee je beleid op het gebied van programmering (aanbod) en communicatie kan bepalen. Hoe meer je immers van je (potentiële) publiek weet, hoe beter je haar kunt vinden, bereiken, verleiden en binden. Daarbij kan er ingespeeld worden op de mogelijke drempels en motieven van de diverse doelgroepen. Het helpt bijvoorbeeld ook om in je marketingcampagnes de juiste boodschap en toon te gebruiken.

 

Bovendien krijgen we door de data van instellingen te combineren inzicht in bijvoorbeeld de hele sector in een stad. Wie bereiken we gezamenlijk, en wie niet? Zijn er onbenutte mogelijkheden en kansen? Zijn er verschillen tussen nieuwe instellingen in de culturele markt ten overstaan van gevestigde namen? Dit soort informatie biedt inzicht en handvatten voor subsidieverstrekkers, fondsen en overheid om cultureel beleid te maken, te monitoren, bij te sturen en te evalueren.

 

Meld jezelf via deze link aan als je meer wilt weten over het Culturele Doelgroepenmodel.