;

Speech Renske Satijn

14 september 2023

Lees hier de speech van Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals, op de Cultuur- en Festivalborrel afgelopen week.
Speech van Renske Satijn tijdens het Cultuur- en Festivalborrel 2023
Spring naar hoofdinhoud

Beste allemaal,

 

Welkom! Wat fijn dat jullie allemaal gekomen zijn. Naar deze fantastische plek, deze vrijstaat in Rotterdam-West. Dit is een plek waar ik altijd blij van word, omdat het hier draait om creativiteit, om ontmoeting en experiment. Het is vrijheid die je hier voelt. Vrijheid om jezelf te zijn, vrijheid om je te verbinden met anderen, vrijheid om dingen te laten ontstaan. Een zeer vruchtbare grond voor kunst en cultuur. Zulke plekken zijn immens belangrijk voor onze stad, die moet je koesteren. Daarom wilden wij juist hier samenkomen. Want deze unieke plek, deze weelde… verdwijnt.

 

Niet alleen Weelde houdt op te bestaan. Er zijn helaas veel meer unieke plekken in de stad, die als festivalterrein worden bedreigd. Plekken waar we nu nog kunnen dromen en dansen, maar waar in de toekomst woningen gepland zijn. Ook deze plek wordt een woonwijk. Een hele mooie, daar ben ik zeker van. Maar het zet wel aan het denken over de stad die we straks worden. Wat voor stad is dat? Een aangeharkte stad, waar de rauwe randjes verdwenen zijn? Een stad die er prachtig uitziet, maar waar weinig te beleven is?

Het zet aan het denken over de kwaliteit van leven voor de Rotterdammers. Want waar komen zij straks nog samen, om zich te laten verrassen en verwonderen? En voelen ze zich nog verbonden met elkaar, als iedereen in zijn eigen wijk blijft?

 

Het is iets waar ik, en vele van jullie, zich zorgen over maken. De ontwikkeling van onze stad heeft grote consequenties voor de levendigheid ervan. Hoe zorgen we ervoor dat er ruimte blijft om mensen bij elkaar te brengen? Dat er ruimte blijft om te kunnen pionieren, experimenteren en dingen uit te proberen? Hoe houden we, kortom, rust en reuring in balans?

Dat is een hele uitdaging, die allerlei vraagstukken opwerpt. Want wat mag wel en niet in de openbare ruimte, wanneer die ruimte steeds schaarser wordt? Hoe gaan we om met zogenaamde A-evenementen, waar de wijk niet bij betrokken wordt? Is het tijd om die op inhoud te gaan beoordelen?

Hier gaan we het met elkaar over hebben. Laten wij er, met elkaar, voor zorgen dat Rotterdam geen brave stad wordt!

 

Er is nog meer waar we ons zorgen over maken, want ook de prijsstijgingen zetten het festivalleven in Rotterdam onder druk. Een festival organiseren wordt steeds duurder. De financiële aanvragen die we op dit moment bij Rotterdam Festivals binnenkrijgen, zijn hoger dan we gewend zijn. Dat is geheel logisch. Echter, de pot waaruit de plannen gefinancierd worden, is niet groter geworden. Dat betekent dat we de komende tijd scherpe keuzes zullen maken. We kunnen niet anders. Wel beloven we dat met grote zorgvuldigheid te gaan doen. Want wat we niet willen, is tornen aan onze ambities of iets afdoen aan de toegankelijkheid van onze festivals. We willen die bruisende, diverse festivalstad blijven. En iedereen die dat wil, moet in onze stad van festivals kunnen genieten. Ook degene met een kleine portemonnee. Ook degene met een lichamelijke of geestelijke beperking. Iedereen.

 

Als ik zeg iedereen, bedoel ik trouwens niet alleen publiek. Maar ook alle creatieve makers in de stad. We willen een klimaat creëren waarin iedereen die wil bijdragen aan ons cultuurprogramma, daar de kans voor krijgt. Of ze nou in de scene zitten, zoals dat heet, of in de luwte van de wijk hun talent aan het ontwikkelen zijn: wij willen ze leren kennen, met ze in gesprek. Daar zijn wij als Rotterdam Festivals heel actief mee bezig. We doen ons best om diep in die haarvaten van de stad te kruipen. Om wijkcentra te bezoeken. Om heel actief jonge, creatieve makers en hun communities te leren kennen. We willen weten wat hun dromen en ambities zijn. Kijken of we kunnen samenwerken. We zoeken zelf toenadering om contact te maken met makers uit alle hoeken en gaten van deze stad. Omdat dat gewoon heel erg belangrijk is voor de vernieuwing en diversiteit in onze programmering.

 

De Zomer op Zuid, die nu op zijn einde loopt, liet zien wat die aanpak oplevert. Deze zomer vonden er zo’n 80 evenementen plaats op Zuid. Van internationale publiekstrekkers tot kleinschalige bijeenkomsten op wijkniveau. Ik kan wel zeggen dat het een gigantisch bruisende zomer was voor het publiek, en een project waarvan wij enorm veel geleerd hebben. De Zomer op Zuid heeft ons in contact gebracht met andere groepen. We ontdekten een schat aan kunst en cultuur, die weer volop mogelijkheden, energie en inspiratie biedt voor de toekomst.

 

En dat is natuurlijk voorál waarom we hier vanmiddag samenzijn. Om te proosten op de toekomst, het seizoen dat voor ons ligt. Daar gaan we met elkaar weer iets bijzonders van maken. Gelukkig is er, ondanks de zorgen die ik net heb benoemd, ontzettend veel om ons op te verheugen. Ik noem het Electronic Dance Music Festival, A State of Trance, van Armin van Buuren, dat in 2024 naar Ahoy’ Rotterdam komt. Trots dat dit internationale icoon juist Rotterdam heeft gekozen voor het laten landen van zijn festival. Dat gaat vele mensen blij maken, en publiek van over de hele wereld trekken. En de Tour de France Femmes, voor vrouwelijke wielerprofs. Deze zal volgend jaar vanuit Rotterdam starten. Dat belooft natuurlijk een waanzinnig spektakel te worden! Ook viert het Maritiem Museum haar 150ste jubileum, het CHIO, het paardenconcours bestaat 75 jaar en staan er prachtige blockbusters op het programma bij o.a. de Kunsthal. Eind november maken we de evenementenkalender voor 2024 bekend. Ik ben heel nieuwsgierig naar al het moois dat de festivalorganisatoren voor ons in petto hebben.

 

Dit jaar bestaan wij als Rotterdam Festivals dertig jaar. Zo’n jubileum maakt dat je terugblikt op wat tot nu toe bereikt is. Van waar we gekomen zijn en waar we nu staan. In die dertig jaar groeiden we uit tot een van de beste festivalsteden ter wereld, en daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op. Maar we blikken vooral ook vooruit: waar gaat het met de stad naartoe en welke rol is voor ons als Rotterdam Festivals weggelegd? Op dit moment werken we aan een meerjarenbeleidsplan, waarin het verduurzamen van de cultuur- en evenementensector belangrijke onderwerpen zijn, net als het vergroten van de toegankelijkheid, die ik al eerder noemde: hoe zorgen we ervoor dat iedereen van onze festivals kan genieten en ze op een gelijkwaardige manier kan beleven?

We blijven de bestuurders van de stad adviseren over de balans tussen rust en reuring. En we blijven investeren in creatieve makers en vernieuwende concepten. We gaan er alles aan doen om de bruisende dynamiek in onze stad vast te houden. Door, zoals ik al zei, ons hard te maken voor ruimte. Ruimte om te experimenteren en pionieren, om dingen te laten ontstaan. Zoals deze mooie plek, waar we nu zijn.

Dat doen we samen met jullie. Ik weet dat ik op jullie kan rekenen, en daar dank ik jullie nu al voor. Dank aan iedereen die hier aanwezig is, voor al je inzet, energie en je bijdrage aan het aantrekkelijk en levendig maken van Rotterdam.

 

Ik wens jullie een heel mooi cultureel seizoen!