Spring naar hoofdinhoud

4 Tips om voedselverspilling te voorkomen

24 september 2024
Joost Trines

Lekker eten en drinken zijn onmisbare onderdelen van je festival of evenement. Maar hoe zorg je ervoor dat je in het aanbod zo bewust mogelijk maakt met zo min mogelijk impact op mens, dier en milieu? Deze 4 tips helpen je op weg

 

1. Werk lokaal en seizoensgebonden

Door te werken met lokale leveranciers kan je ook de CO2-impact van je ingekochte producten beperken. Goede patat-aardappelen worden op grote schaal verbouwd in de directe omgeving van Rotterdam. Als je dit lokaal inkoopt, kan dat een mooi voordeel opleveren in prijs en kwaliteit. Bovendien scheelt het heel veel kilometers qua vervoer. En dus minder energieverspilling! Deze positieve impact kan je via een maatgemaakte en persoonlijke storytelling ook weer over goed overbrengen aan je bezoekers. Ditzelfde kan ook gelden voor bijvoorbeeld een lokaal gebrouwen bier of andere dranken. Let gewoon goed op het gebruiken van korte ketens. Dus zo min mogelijk schakels zoals groothandelaren, supermarkten en andere leveranciers tussen de producent en jouw bezoeker. Ook een seizoensgebonden aanbod speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Want aardbeien in de winter, die komen vast niet uit de buurt ☺️.

 

2. Let op de grootte van de porties

Ook portiegrootte kan een voordeel opleveren. Veel voedsel wordt verspild doordat veel wordt weggegooid. Dit kan je voorkomen door goed te kijken naar het gedrag van je bezoekers en de inhoud van je vuilnisbakken. Decoratieve stukjes groenten die onaangeraakt worden weggegooid, kun je misschien niet meer inzetten. Door de keuze tussen een grote én een kleine portie, kan de bezoeker zelf bepalen of deze een grote of kleine trek heeft. Dit voorkomt het weggooien van voedselresten. Ook bied je de bezoeker een optie voor een goedkopere portie. Dit biedt meteen een mooie mogelijkheid om bij een andere foodtruck op je evenement nog een kleine smaak beleving te ondergaan, wat uiteindelijk weer goed is voor de spreiding van aankopen over al je leveranciers op het evenement.

 

3. Welke drankjes serveer je?

Aandacht voor het drankaanbod kan ook een positieve impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan een samenwerking met meer lokale bierbrouwers. Of brouwers die werken met grondstofstromen van andere industrieën. Of bied meer alcoholvrije of suikervrije drankjes aan. Hierbij let je naast een beperking van de impact op het milieu ook op een goede persoonlijke gezondheid.

 

4. Let op het aanbod van je leveranciers

Check ook goed met je voedselleveranciers welk aanbod ze hebben. Wat is de herkomst van de producten, wat is hun standpunt op het gebeid van dierenwelzijn en hoe gaan ze om met voedselverspilling? Hiervoor kan je ook eisen stellen aan je leveranciers, zoals de foodtruck of groothandel van je aanbod. Een voorbeeld kan zijn dat er op het menu tenminste 1 alternatief voor vlees of vleesvervanger wordt aangeboden. Zoals een hamburger-truck die ook een plantaardige burger serveert. Op deze manier kan je de bezoekers laten zien dat je alternatieven aanbiedt en raken ze ook meer gewend aan alternatieve opties. Daarnaast is er ook een ruim aanbod van heerlijke vega-snacks beschikbaar die op basis van smaak en beleving een zeer aantrekkelijk aanbod hebben, waar de bezoeker het vlees niet zal missen…