De belangrijkste onderwerpen in de locatieprofielen
Rotterdam Festivals zet de belangrijkste onderwerpen uit de locatieprofielen voor je op een rijtje.
1. Maximaal aantal bezoekers gelijktijdig
In de locatieprofielen staat hoeveel bezoekers er maximaal gelijktijdig mogen zijn. Dit hangt af van de grootte van de locatie, maar ook hoe makkelijk je een locatie kunt ontvluchten als er iets gebeurt. Verder speelt de belasting op het omliggende gebied mee.
2. Maximaal aantal evenementen en evenementdagen
Per locatie staat beschreven hoeveel evenementen en evenementdagen er jaarlijks mogen plaatsvinden. Hierbij is een onderscheid gemaakt in de omvang van het evenement, gebaseerd op het aantal bezoekers dat gelijktijdig aanwezig is. Hiervoor is een indeling gemaakt in de categorieën groot, middel en klein. Per categorie is ook aangegeven hoeveel dagen er beschikbaar zijn en wat het maximale geluidsniveau is dat mag worden waargenomen bij de dichtstbijzijnde woning of andere locatie met speciale aandacht.
De indeling van de categorieën:
- Groot evenement: meer dan 2.500 bezoekers gelijktijdig
- Middelgroot evenement: tussen 500 tot 2.500 bezoekers gelijktijdig
- Klein evenement: tot 500 bezoekers gelijktijdig
Let op! Deze indeling heeft geen invloed op het type vergunning dat nodig is. De vergunning wordt getoetst op basis van risico en impact. Per locatie is een maximale geluidsnorm vastgesteld, per type evenement dat er plaatsvindt. Hoe groter het aantal bezoekers, hoe meer geluid er kan en mag worden geproduceerd. De geluidswaarde wordt gemeten op bijvoorbeeld een woning of zorginstelling die het dichtstbij is. Dit noemen ze een geluidgevoelige gevel.
3. Rust- en herstelperiode
Voor iedere locatie geldt een rust- en herstelperiode. Gedurende deze periode mogen er geen evenementen op de locatie plaatsvinden. Na een evenement is er tijd nodig voor de ondergrond en de natuur om zich te herstellen. Deze periode gaat in na de laatste afbouwdag tot aan de eerste opbouwdag.
4. Opbouwen en afbouwen
Voor iedere locatie gelden spelregels voor het aantal op-/afbouwdagen. In het algemeen geldt: hoe groter het evenement, hoe meer dagen dat er beschikbaar zijn. Maak je gebruik van een stadspark? Dan zijn er ook extra dagen beschikbaar om schade aan de locatie te voorkomen.
Het gebruik van het totaal aantal dagen mag je zelf verdelen over de benodigde opbouw- en afbouwperiode:
- Grote evenementen buiten de parken: maximaal 7 dagen
- Grote evenementen binnen parken: maximaal 15 dagen
- Middelgrote evenementen buiten de parken: maximaal 7 dagen
- Middelgrote binnen parken: maximaal 10 dagen
- Kleine evenementen: maximaal 4 dagen
Let op! Door de combinatie van type vergunning en de omvang van het evenement zijn er soms verschillen in het maximaal aantal opbouw- en afbouwdagen die beschikbaar zijn vanuit de vergunning die nodig is voor het evenement.
5. Bijzonderheden per locatie
Voor iedere locatie zijn ook de bijzonderheden opgeschreven waar je gebruik van kunt maken of waar je rekening mee dient te houden. Bijvoorbeeld over faciliteiten als water of stroom op de locatie. Maar ook over aanwezige dieren of planten en organisaties in de directe omgeving. Veel interessante informatie die zeer handig kan zijn in de voorbereiding van je evenement.