Hoe ga je om met de verschillende afvalstromen tijdens je evenement? Zamel zoveel mogelijk apart in. Dan maak je zogenaamde mono-stromen: afvalbakken die 1 soort materiaal bevatten. Door dit goed gescheiden in te zamelen, kunnen materialen eenvoudiger opnieuw worden ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Daarom spreken we niet over afval, maar over grondstoffen!
Een simpel voorbeeld ken je al jaren. Thuis scheiden we papier en glas apart van de andere afvalstromen. Door dit ook apart te laten afvoeren en verwerken, kan hier weer nieuw papier of glas van worden gemaakt. Het belangrijkste ingrediënt van gerecycled glas is nu eenmaal oud glas. En dit kan dus ook op grote schaal op een evenement.
Maar hoe maak je een grondstoffenplan (geen afvalplan 🙂)? Dat kan eenvoudig in een aantal stappen.
Stap 1. Verantwoordelijkheid
Begin met het aanstellen van een coördinator binnen het team. Hij of zij is verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van de grondstofstromen. De coördinator bepaalt de doelstellingen van je organisatie en zorgt ervoor dat iedereen zich hieraan houdt. Betrek ook externe leveranciers hierbij. Maak duidelijke afspraken welke afvalstromen je op het evenement wilt voorkomen. Of stel eisen aan de materialen die wél gebruikt mogen worden.
Deze persoon is het grondstoffen-geweten van de organisatie en kijkt kritisch mee met alle stappen. Bij alles kun je de vraag stellen: “Kan dit ook met minder afval?”, “Hebben we dit echt nodig of kan het ook anders?” en ”Hoe gaan we hier mee om na het primaire gebruik?”. Gebruik hierbij de stappen reduce, re-use, recycle. Of op z’n Rotterdams: voorkomen van gebruik, hergebruiken of recycling. Deze volgorde is belangrijk.