Spring naar hoofdinhoud
18 september 2024
Joost Trines

Kun je beter een hardcup en een softcup gebruiken op je evenement? Aan allebei zitten zowel voor- als nadelen. We geven je graag vier zaken mee om rekening mee te houden bij je keuze: 

 

1. Duurzaamheid en Milieueffect 

Hardcups zijn meestal gemaakt van stevig plastic (polypropyleen) en gaan lang mee. Ze kunnen honderden keren worden hergebruikt. Dat is gunstig voor het milieu op lange termijn. Ze zijn vaak prettiger om uit te drinken en worden door de bezoeker ook ervaren als een betere beker. Hierdoor zal deze naar verwachting ook sneller naar de bar retour komen dan een softcup. 

 

Softcups zijn gemaakt van zacht plastic. Om deze hoogwaardig te kunnen recyclen is het alleen nog toegestaan om hiervoor een PET of recyclbarePET (rPET) beker te gebruiken. Softcups zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Ze zijn lichter en nemen minder ruimte in beslag dan hardcups.

 

2. Kosten

Hardcups hebben een hogere eerste investering bij aanschaf. Gelukkig is er een groot aantal verhuurders op de markt. Je huurt ze wel per beker in. Vaak is het wel mogelijk om ongebruikte bekers met korting terug te geven. Reiniging en opslag van de bekers is vaak inbegrepen in de verhuur.

 

Softcups zijn goedkoper in aanschaf. Let er hierbij wel op dat bedrukte bekers met logo’s vanwege de inkt niet kunnen worden hergebruikt voor hoogwaardige recycling. 

Hard Cups

3. Logistiek

Hardcups hebben een systeem voor inzameling, reiniging en opslag tussen evenementen nodig. De leverancier kan dit verzorgen. Zij zetten het gewenste aantal bekers per bar voor je klaar. Na afloop zorgen ze voor het reinigen en opslag. Het is dus niet noodzakelijk om lokaal spoelsystemen in te richten.

 

Softcups zijn eenvoudiger te verspreiden en na gebruik weg te gooien. Je moet natuurlijk wel goede inzameling organiseren om te kunnen voldoen aan de percentages voor hoogwaardige recycling. Om te laten zien dat je voldoet aan de recycling doelstellingen, moet je wel precies bijhouden hoeveel bekers je hebt uitgegeven (aantallen). En ook hoeveel er zijn ingezameld voor verwerking (in totaal uitgelekt gewicht).

 

4. Hygiëne

Hardcups moeten volgens de juiste standaard worden schoongemaakt en gedroogd tussen evenementen om aan hygiënenormen te voldoen.

 

Softcups zijn steriel en hoeven niet te worden schoongemaakt. Ze kunnen bij eenmalig gebruik wel zorgen voor meer afval en risico op zwerfafval.

 

Leg deze factoren goed naast je doelstellingen op het gebied van zwerfafval, CO2 footprint of budget. Alles hangt af van je eigen ambities qua duurzaamheid, het type evenement en de verwachte bezoekersaantallen.