Bij de productie van je evenement of festival is elektriciteit heel belangrijk. Door de hoge energieprijzen moet je slim omgaan met je verbruik. Dat is goed voor je portemonnee én het klimaat. Met een paar simpele stappen controleer je eenvoudig je verbruik en mogelijke uitstoot. Besparing op brandstoffen levert ook ruimte in je begroting op voor gebruik van nieuwe of alternatieve technieken. Hoe maak je een Slim Stroomplan? In 6 stappen nemen we je mee.
Stap 1. Onderzoek je verbruik
Kijk kritisch waar en hoe veel elektriciteit je gebruikt tijdens je evenement. Bedenk bij ieder stroompunt of dit echt nodig is. Stem goed af met je externe leveranciers welk vermogen nodig is. Dus niet alleen hoeveel stekkers of welke kleur. Let op het aantal aansluitpunten en wat er per punt wordt aangesloten. Zo breng je de stroombehoefte goed in kaart. Je koopt pas goed in als je rekent met het werkelijke verbruik van alle aangesloten apparaten. Backstage zit bijvoorbeeld een groot verschil tussen een stroompunt voor een telefoonoplader (6W) of een waterkoker (2100W). Een overzicht van alle gevraagde stroompunten op dit niveau – van het podium tot de foodtruck tot de toiletten – laat ook zien op welke plekken er energiezuinigere oplossingen mogelijk zijn.
Stap 2. Waar en wanneer is het verbruik
Breng ook goed in kaart wanneer je energie verbruikt. Veel energie wordt gebruikt tijdens het evenement zelf. Sommige energie is 24 uur per dag nodig, zoals voor koelkasten. Maak een goede onderverdeling. Is het ook mogelijk om ‘s nachts alleen noodzakelijke systemen op een apart netwerk aan te sluiten? En hoeveel elektriciteit heb je alleen nodig tijdens op- en afbouw? Verzamel al deze informatie in een duidelijke plattegrond. Dit geeft snel inzicht in een nuttig dag en nacht stroomnetwerk.
Stap 3. Kijk wat beschikbaar is
De inzet van een diesel slurpende generator is niet altijd nodig. Sommige locaties hebben een vast stroompunt. Vaak in beheer bij de gemeente (zoals markt of festivalaansluiting), of soms particulier. Staat naast je evenement een bedrijfspand, vraag dan of daar een aansluiting beschikbaar is. Veel bedrijven zijn tijdens evenemententijden toch gesloten. Ook autolaadpalen kunnen handig zijn. Deze kun je gebruiken met speciale kabels en verloopstekkers. Hou er wel rekening mee dat je maatregelen neemt als de kabel over de openbare weg loopt.
Stap 4. Maak je ontwerp
Begin aan een ontwerp als je weet wat je waar en wanneer nodig hebt en welke bronnen er zijn. Gebruik hiervoor je plattegrond. Denk aan materialen die je ook in op- en afbouw gebruikt. Zet je deze op een vaste aansluiting, kan dat enorm schelen in kosten per kWh. Maar ook in huur en overlast van een draaiende generator. En met een vaste aansluiting heb je meteen de koffie klaar bij de start van je werkzaamheden! Het is handig om verschillende netwerken te ontwerpen. Voor verbruik tijdens een live event, maar daarnaast ook 24 uur per dag voor noodverlichting en koelingen. Met een goed inzicht in je verbruik bepaal je hoeveel vermogen nodig is en hoe dit wordt aangeleverd. Probeer zoveel mogelijk te werken met een combinatie van vaste stroom en Energie Opslag Systemen als accu’s. Gebruik zo min mogelijk generatoren om overlast van stank en herrie te voorkomen. Het voordeel van accu’s is ook dat je deze bij weinig verbruik kan volladen. Op piekmomenten zet je ze dan in. Daarnaast heb je meteen een goede noodstroomvoorziening, mocht er iets uitvallen. The show must go on! Wil je Energie Opslag Systemen goed inzetten op jouw evenement? Lees dan ook onze special hand-out met tips.