De gemeente heeft een voorbeeld van een schoonplan voor kleine evenementen op hun website gepubliceerd. Deze kan je downloaden en gebruiken als format voor het maken van jouw schoonplan als onderdeel van je evenementvergunning.
Verpakkingen met statiegeld
Zogenaamde ‘statiegeldverzamelaars’ zorgen voor steeds meer overlast rond de inloop van evenementen. Voordat bezoekers het festivalterrein betreden laten ze vaak blik en flesjes met statiegeld achter op de looproute. Wanneer deze producten in bakken worden gegooid, bestaat het risico dat de afvalbakken worden omgekeerd door de verzamelaars. Dit heeft grote gevolgen voor het zwerfafval in de omgeving. Het is verstandig hier vooraf alert op te zijn en een oplossing te verzinnen voor deze overlast. Verwacht je veel statiegeld houdende producten rondom je evenement, die je niet zelf in omloop hebt gebracht, is het verstandig hierover contact te zoeken met StatiegeldNederland.nl. Zij denken graag mee in een oplossing voor deze uitdaging.
Schone Stad
Wat nou als je na afloop van het evenement een bende achterlaat? Dan zal de gemeente hierop handhaven. De afdeling Schone Stad van Stadsbeheer maakt dan de locatie schoon. De gemaakte kosten worden wel doorbelast aan de vergunninghouder.
Uiteraard kan je Schone Stad ook de opdracht geven voor het organiseren van het schoonplan. Zij zijn dan verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van afval tijdens je evenement. Omdat de gemeente geen concurrentiepositie mag innemen t.o.v. marktpartijen zal dit geen scherpe marktprijs berekenen. Wel kunnen zij goed zorgen voor een schone openbare ruimte volgens de gestelde normen en eisen. Wil je hier gebruik van maken? Vraag dan een offerte aan via schonestadverkoopsb@rotterdam.nl.
De vergunningverlener stelt standaard eisen aan het schoon opleveren van de locatie. Voor evenementen met een A-vergunning moet dit maximaal 2 uur na afloop van het evenement. Met een B/C-vergunning heb je 6 uur om na afbouw het evenemententerrein schoon op te leveren. Is dit na oplevermoment na 16:00 uur, dan voert de gemeente een controle uit om 07:00 uur de volgende ochtend.
Sommige gratis toegankelijke grootstedelijke evenementen kunnen gebruik maken van de zogenaamde ‘OmNiet-regeling’. Dit betekent dat de gemeentelijk dienst Schone Stad zorgt voor afvalinzameling en -scheiding. Deze regeling staat momenteel onder druk en zal vanaf 2026 flink worden aangepast.
Rotterdam Circulair
Let op! Heb je duurzame ambities en wil je gebruik maken van de diensten van Schone Stad? Stem dan je ambities goed af op de duurzame ambities van de stad. De gemeente Rotterdam wil vanaf 2050 volledig circulair zijn. Op weg hier naartoe heeft de stad besloten alle afvalstromen ongescheiden in te zamelen. Ze werken met nascheiding voor een zo hoog mogelijke waarde van de grondstofstromen.
Heb je zelf de ambitie om je restafval op locatie gescheiden in te zamelen, dan kan de gemeente je niet voorzien van een juiste inzameling en verwerking. De diensten van Schone Stad worden namelijk uitgevoerd in de route met de reguliere huisvuilverwerking. Wil je toch zelf de regie houden over een gescheiden inzameling? Dan adviseren wij om te kiezen voor een partner die gespecialiseerd is bedrijfsafval.
Heb je ambities die aansluiten bij die van de stad om op termijn volledig circulair te worden? Maak dan gebruik van de expertise en communicatie zoals de gemeente Rotterdam deze inzet voor de uitvoering van eigen doelstellingen. Kijk voor meer informatie op https://rotterdamcirculair.nl.