Sinds 1 januari 2024 moeten alle festivals en evenementen voldoen aan de Single Use Plastic-regels van de Rijksoverheid. Je mag hierdoor geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken bij de horecapunten. Alleen hoogwaardig herbruikbare materialen mogen nog worden ingezet. In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld herbruikbare bekers zoals een hardcup gebruikt. Of een beker die op een andere manier hoogwaardig kan worden hergebruikt, van bijvoorbeeld recyclebaar PET (rPET). Festivalorganisatoren staan nu dus voor de keuze. Keti Koti Festival voerde in 2024 met een bijdrage uit het Innovatiebudget een pilot uit met de hardcup. Hoe is dit bevallen? Hiolanda Fortes van de organisatie vertelt.
Keti Koti heeft gekozen voor een pilot met de Hardcup. Waarom is deze keuze gemaakt?
Vanwege duurzaamheid en het invoeren van de regels rondom wegwerpplastic heeft de stichting GVGT en KetiKotiConnect gekozen voor een pilot met herbruikbare cups tijdens het Keti Koti Festival 2024. Dit deden we op de locaties Wijkpark Oude Westen en Schouwburgplein. Wij kozen voor de hardcups na het volgen van de Workshop Grondstoffen bij Rotterdam Festivals. Dit leek ons de meest duurzame en haalbare optie. Ook waren we benieuwd naar gedragsverandering bij onze bezoekers, de navolging van de regels door de foodstands (met name in het Wijkpark) en naar de haalbaarheid qua kosten.
Door het open karakter van het festival en om een drankje betaalbaar te houden (zeker voor gezinnen met kinderen) kozen wij ervoor geen statiegeld te vragen of toeslag op de drank te zetten. In plaats daarvan besloten we in te zetten op awareness bij onze bezoekers door uitingen te plaatsen en extra stewards in te zetten. De boodschap was “de hardcup mag niet in de prullenbak en ook niet mee naar huis”. Bij de meeste foodstands werd eten verkocht met karton of bamboe in plaats van plastic verpakking. Helaas hield nog niet iedereen zich aan deze regel. Er is dus ruimte voor verbetering. Je merkt dat ook voor de aanbieders de regels nog nieuw zijn.
Hoe is dit bevallen? Wat moest er anders worden ingericht tijdens het evenement?
Over het algemeen heeft de pilot goed uitgepakt. We moesten wel letten op voldoende retourpunten (kliko’s met vulopening) voor de diverse grondstoffen verspreid over het gehele festivalterrein. Ook de inzet van extra stewards en aanvullende afspraken met Schone Stad waren aandachtspunten. Door middel van beeldmateriaal op borden hebben we de retourpunten gecommuniceerd naar ons publiek. De stewards en de beveiliging spoorden de bezoekers ook aan de bekers in de retourbakken te gooien en niet bij het restafval. Voor de signing hadden we eerst contact met Statiegeld Nederland. Uiteindelijk kozen we er toch voor om zelf extra stewards in te zetten en de borden in de huisstijl van het festival te laten maken. Dit was voor ons een betaalbaarder alternatief.