Toen Karin Beukers in 2018 startte als marketeer bij het Stadstheater Zoetermeer zag ze al snel kansen om de marketing van het theater te moderniseren. “Om dat te bereiken wilde ik starten met datagedreven werken en onze bezoekers veel beter leren kennen.” Ook het Culturele Doelgroepenmodel werd hierbij ingezet.
Karin zorgde eerst voor een goede basis. Ze werkte aan het team en de online marketeer maakte alles meetbaar. Twee jaar geleden was de tijd rijp voor een volgende stap: het publiek beter leren kennen, verbreden en beter bereiken, met beperkte financiële middelen. Het Culturele Doelgroepenmodel kent ze op dat moment nog niet, maar ze was wel bekend met andere klantsegmentatiemethodes. Daar kwam verandering in toen het dashboard cultureel Zuid-Holland in kaart inclusief de Culturele Doelgroepen ontwikkeld werd. Karin vertelt welke stappen Stadstheater Zoetermeer hierna heeft gezet én wat dit heeft opgeleverd.
Perfect moment
“Bij de lancering van het dashboard in 2023 wilde Kunstgebouw ook iemand uit het veld aan het woord laten. Dit gaf mij de kans om op een laagdrempelige manier een analyse van onze bezoekers te laten maken op basis van het Culturele Doelgroepenmodel. Dat kwam op een perfect moment, want zelf was ik nog zoekende. Ik wist nog niet hoe ik de kosten voor een data-analist zou kunnen dekken en vroeg me af of ik een uitgebreid marktonderzoek zou moeten doen. Bovendien had ik nog niet helemaal scherp wat ik precies wilde weten.”
Ze kwam erachter dat de elf doelgroepen van het Culturele Doelgroepenmodel veel inzichten opleveren. “Met dit model kun je ontdekken wie bezoekers zijn, waarom ze behoefte hebben aan cultuur, wat ze leuk vinden. Wie vaak langskomt en wie maar af en toe. Op welke manieren ze aan informatie komen.” Karin leverde data aan voor het maken van analyses. “Na de eerste, algemene publieksanalyse met de Culturele Doelgroepen hebben we analyses laten maken op onder andere zaal- en genreniveau. En we hebben de uitkomsten afgezet tegenover de gemeente Zoetermeer en randgemeentes.”